top of page

Nuttige bronnen

Op het puntje van je vingers

Psychologist Session

Omgaan met stress en overweldiging: tips om de obstakels in het leven te overwinnen

Wat we ook weerstaan, volhard! Wanneer we overweldigd zijn, worden we gekaapt door een deel dat onze aandacht wil. Dus verzet je er niet tegen. Ga liggen en geef dit deel langzaam de mogelijkheid om zich te uiten. Als het te veel of te sterk voor je is, vraag dan dit deel om zijn energie slechts 5% weg te trekken, zodat je er meer bij kunt blijven. Probeer ermee te communiceren en vraag hem om u te laten zien of te vertellen waarom hij hier is en wat de boodschap is die voor u met zich meebrengt. Blijf vragen stellen... En als je de vraag stelt, wacht dan op het antwoord dat uit dit deel komt. Als het deel niet reageert, houd er dan rekening mee dat je misschien vermengd bent met een ander deel dat een hekel heeft aan het deel met wie je probeert te praten. Probeer dus te ontmengen en bij een open haard te blijven en veel medeleven te brengen voor je donkere delen. Ze zijn hier om te helpen; hun bedoelingen zijn goed, maar de manier waarop ze dat doen is soms niet de beste voor ons.

Trauma en verslaving: hulpmiddelen voor herstel

Verslavingen manifesteren zich door onze ‘brandweermandelen’ die ons komen drogeren of dronken maken, zodat we de overweldigende pijn niet voelen. Een 'managementgedeelte' zorgt er bijvoorbeeld voor dat we elke dag blijven drinken om de pijn dagelijks te beheersen, maar een 'vuurvechtergedeelte' zorgt ervoor dat we dronken worden als we getriggerd worden. Er gebeurt iets ergs en ons innerlijke kind komt naar boven, waardoor we overweldigd raken. Dan komen deze vechtonderdelen tussenbeide om de pijn te onderdrukken. Het is moeilijk om deze delen dankbaar te zijn voor het geweldige werk dat ze doen om ons veilig te houden. Maar we kunnen met gesloten ogen zitten of liggen en naar binnen kijken in onze innerlijke wereld. Probeer dit onderdeel te vragen vanaf hoe lang doet het wat het doet? Waarom ben je bang dat het jou zal overkomen als het zijn werk niet meer doet? Hoe oud denk je dat je bent? En luister - laat het antwoord uit dit deel komen. De cyclus met verslaving is de interactie in de triade - tussen drie delen: innerlijke kinderen, brandweermandelen en het management- of kritische deel dat de schaamte en de schuld geeft. Wanneer het innerlijke kind wordt getriggerd, komt er een vechtersdeel om de pijn te onderdrukken met alcohol, drugs of seks. Dan begint een leidinggevende rol of acritici ons te beschamen vanwege het drinken of drogeren. En dit is het keer op keer herhalen. De sleutel om uit deze cirkel te komen is door met onze delen te blijven praten en hun angsten aan te pakken. Dan kalmeren ze en kapen ze niet zo vaak.

Supportive Friend
Attentive Therapist

Familiedynamiek verkennen

De gezinsdynamiek is van cruciaal belang. Heel vaak komen ouders omdat ze denken dat er iets mis is met hun kinderen, maar eigenlijk zijn kinderen slechts een symptoom van een giftige en destructieve gezinsdynamiek. Kinderen zijn erg gevoelig en reageren expressief. Het begrijpen van de gezinsdynamiek en waar we vandaan komen is van groot belang voor ons herstel.
IFS geeft ons een unieke kans om te genezen in de aanwezigheid van onze kant. Wat betekent dit? Wanneer de therapeut aan het vrouwensysteem werkt, heeft de man de gelegenheid getuige te zijn van haar pijn en haar beschermende delen, evenals van de innerlijke pijn van het kind. De man creëert niet alleen samen met de therapeut een veiligheid die zo belangrijk is voor de genezing, maar kan ook observeren welke delen van zijn systeem getriggerd worden en daarna met haar en de therapeut bespreken hoe het voor hem was om hiervan getuige te zijn. De volgende keer wisselen de partners en wisselen ze om de beurt.

Cold Morning
bottom of page