top of page

IFS - Internal Family Systhem Therapy

Gepersonaliseerde zorg en begeleiding Sessies van 90 minuten, twee keer per dag

Child Psycholgist

Individuele therapie met IFS

Interne Familie Sythema Therapie is de nieuwste modaliteit ter wereld waar iedereen zo enthousiast over is, omdat het een snelle en leuke manier is om te genezen. Het is absoluut niet pathologiserend en je gaat pas in je eigen tempo als alles goed met je gaat. In de VS, Canada, Japan, Groot-Brittannië en Australië is dit een topmodaliteit. Het is nog steeds onbekend en niet zo populair in Europa, maar overlevenden van trauma's zijn er actief naar op zoek. De laatste pilotstudie naar IFS (Internal Family System Therapy) en PTSS leverde opmerkelijke resultaten op. Van de dertien proefpersonen met de diagnose PTSS die de zestien IFS-sessies voltooiden, kwam er aan het eind van het onderzoek en bij de follow-up van één maand slechts één in aanmerking voor de diagnose. Dat wil zeggen dat 92% van de deelnemers niet langer voldeed aan de PTSS-criteria, wat zich vertaalt in een enorme effectgrootte van -4,46. Daarnaast zijn de bijwerkingen een significante vermindering van angst, depressie, ontregeling van affect en dissociatie.
Meer over het onderzoek hier!


Het is belangrijk op te merken dat veel overlevenden van trauma's bang zijn voor genezing. Ik ook! Beter worden hangt ook af van je eigen wil om in het proces te slagen, wat betekent dat je de intentie hebt om beter te worden en open staat voor verandering.

Yoga on Beach

EMDR

Francine Shapiro maakte op een dag een wandeling in het park en ze realiseerde zich dat de negatieve gedachten die haar bewustzijn binnendrongen automatisch vervaagden terwijl haar ogen van links naar rechts bewogen en omgekeerd. Dit is dezelfde manier waarop je slaapt en je kunt de snelle bewegingen van je ogen zien als je iets verwerkt. Dit is de REM-fase van je slaap – dromen gebeuren in dit gezicht en dromen helpen ons dingen te verwerken.

Terwijl hij in mei 1987 door het park liep, ervoer Shapiro onwillekeurige oogbewegingen. Shapiro legde uit: “De veelbewogen wandeling in het park die leidde tot de ontdekking van de effecten van oogbewegingen vond plaats precies op het moment dat ik op zoek was naar een proefschriftonderwerp. Op dat ene moment kwamen mijn zoektocht door het hele land naar mechanismen van mentale verandering en mijn behoefte aan promotieonderzoek prachtig samen.” Jaren nadat ze EMDR had ontdekt, werd Shapiro in een interview gevraagd of er iets was dat haar had voorbereid op deze ontdekking. Ze zei dat ze tien jaar eerder de diagnose kanker had gekregen. Dit verlegde haar focus van de plannen om hoogleraar Engelse literatuur te worden naar iemand die nieuwsgierig was naar stressreacties bij mensen, aangezien het hele veld van de psychoneuro-immunologie net in opkomst was. Ze ging psychologie studeren en concentreerde zich op haar lichaam en geest. Ze gebruikte haar lichaam als laboratorium voor experimenten en begon zichzelf te observeren. In de tien jaar voorafgaand aan haar ontdekking ontwikkelde ze het vermogen om zichzelf nauwlettend in de gaten te houden. Als de gedachten bij haar opkwamen en verontrustend waren, kon ze ze opmerken, en vervolgens opletten en de saccadische oogbewegingen opmerken die plaatsvonden toen dat soort gedachten opkwamen, en van daaruit verder gaan.

Maar één wandeling door het park veranderde alles......

Vergeet uw wandelingen in het bos niet......

Arts & Crafts

Psychomotoric Therapy PM 


Psychomotoric Therapy PM 
Psychomotorische therapie stelt het lichaam, de beweging en de ervaring centraal bij het werken met geestelijke gezondheids- en psychosociale problemen. Je onderzoekt jezelf – je gevoelens, gedrag, gedachten en de patronen daarin – via het lichaam en ervaringsgerichte activiteiten die je (weer) in beweging brengen. Dit klinkt misschien nogal abstract, en het is best lastig om in woorden uit te leggen wat psychomotorische therapie precies is – je moet het ervaren!

Om enkele voorbeelden te geven: soms werken we met meer sport- en bewegingsgerichte activiteiten, zoals dansen of balspelen. Op andere momenten zijn lichaamsgerichte activiteiten zoals ontspanning, ademhalingsoefeningen of yoga waardevol. In werkelijkheid wordt vaak een combinatie van deze twee benaderingen gebruikt.

Psychomotorische therapie bouwt voort op de overtuiging dat we ons lichaam zijn, in plaats van ons lichaam alleen maar te hebben of te gebruiken. Het nodigt je uit om gevoelens te ervaren en ermee in contact te komen – zowel positief als negatief. Dit vormt de basis voor het verkennen van nieuwe bewegingen, sensaties en emoties. Uiteindelijk gaat het bij deze vorm van therapie om het ervaren van nieuwe dingen en op basis van die ervaringen het oefenen van nieuw gedrag in een veilige, gestructureerde omgeving.

Waar kunnen we aan werken? 
De thema’s die tijdens het traject naar voren komen, zijn afhankelijk van jouw achtergrond en wensen. Mogelijke thema’s die we kunnen verkennen zijn:

Herkennen van lichaamssignalen en vergroten van lichaamsbewustzijn en lichaamspositiviteit
Vergroten van zelfvertrouwen en zelfacceptatie
Het interpreteren, reguleren en uiten van emoties zoals angst, boosheid of verdriet
Grenzen naar elkaar herkennen en aangeven
Vergroot de zelfredzaamheid en het gevoel van controle.

bottom of page